logo.png

Kada u naručje prigrli svoje dijete, svaki roditelj želi samo jedno – učiniti sve što je u njegovoj moći da mu osigura sretnu budućnost. Neki roditelji doista i imaju mogućnost svojoj djeci podariti budućnost o kojoj se mogu pisati najljepši dječji spomenari, no neki od njih, nažalost, svakodnevno se bore da netko samo čuje glas i potrebe njihove djece.

Nama u Zakladi „Hrvatska za djecu“ glas i potreba svakog djeteta jednako su važni. Upravo zato smo i u 2016. godini s mnogo entuzijazma prepoznali i (su)financirali provedbu 24 projekta i programa u ukupnom iznosu od 1.912.261,25 kn. S ovim projektima i programima sudjelovali smo u stvaranju boljeg sutra za više od 2,500 djece i mladih diljem Hrvatske, čineći njihovu svakodnevicu, kao i svakodnevicu njihovih obitelji, lakšom i sretnijom.

Zauzvrat, suradnja s predivnim ljudima iz mnogih udruga i institucija te njihova potpuna predanost u provedbi projekata i programa, kao i brojni osmjesi djece korisnika istih, dali su nam dodatan vjetar u leđa da tako i nastavimo!

Stoga vam u ovom drugom, srpanjskom izdanju newslettera donosimo dvije iznimne projektne priče te vas pozivamo da zajedno s nama i vi sudjelujte u izgradnji nekog ljepšeg svijeta!

Divider.png
2.jpg

Zajedno svijet činimo
boljim mjestom

1.jpg

Ljubav koja budućnost
kroji djelima

3.jpg

Sunce koje pomiče
granice djece

Zajedno svijet činimo boljim mjestom

Kako bi osigurala kvalitetnije odrastanje svoj djeci Hrvatske, a naročito onoj koja možda nemaju prilike živjeti životom svojih vršnjaka, životom koji je obiteljskim, materijalnim i drugim prilikama prilagođen njihovoj dobi i potrebama, Zaklada „Hrvatska za djecu“ kontinuirano prepoznaje i potiče sve projekte i programe kojima se iniciraju pozitivne društvene promjene za postizanje dobrobiti djece. Navedeni projekti i programi, nastali kao svojevrstan odgovor na konkretne potrebe i zahtjeve djece te njihovih obitelji, a kojima svakodnevno svjedočimo, potvrđuju važnost postojanja i djelovanja mnogih udruga i institucija diljem Hrvatske koje su u svojem radu posvećene toj najmlađoj i najosjetljivijoj skupini našeg društva. Ne manje važno, (su)financiranjem njihovih projekata i programa Zaklada „Hrvatska za djecu“, djelujući u ime Vlade Republike Hrvatske, aktivno podržava i promiče prava i potrebe djece na individualni razvoj, istovremeno doprinoseći boljoj kvaliteti njihovih života, kao i ostvarivanju izvrsnosti i napretka u njihovom životu.

Tako je Zaklada „Hrvatska za djecu“ u kolovozu 2016. godine raspisala drugi po redu Javni poziv za podnošenje prijava pravnih osoba za (su)financiranje programa i projekata (Javni poziv), koji je bio razrađen i pripremljen sukladno općim aktima Zaklade te sukladno Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, a istovremeno maksimalno uvažavajući pravila struke i najviše profesionalne standarde suvremenog poslovanja. Natječaj je bio u cijelosti proveden elektronički, putem posebnog programskog rješenja, i kao takav je u cijelosti bio temeljen na načelima transparentnosti, a što dodatno potvrđuje i činjenica da su se prijave zaprimale na vanjski server kojem djelatnici Zaklade, predstavnici tijela Zaklade, kao i sve druge osobe na bilo koji način povezane sa Zakladom, za vrijeme cjelokupnog trajanja Javnog poziva, nisu imale pristup pa je time bio i onemogućen uvid u iste. Jednako tako, Javni poziv nije dopustio izmjene i dopune podnesenih prijava, a svaka prijava je ujedno dobila i računalno generiran jedinstveni identifikacijski broj pa stoga nije postojala niti najmanja mogućnost manipulacije prijavama i utjecanja na njihovu kasniju obradu. Kako bi se minimalizirao broj neuspješno podnesenih prijava, a sve u svrhu boljeg razumijevanja okvira i uvjeta Javnog poziva od strane zainteresiranih pravnih osoba, Zaklada je organizirala i dvije cjelodnevne pripremne radionice za sve potencijalne prijavitelje.

Istovremeno, a kako bismo iskazali razumijevanje za okolnosti i ograničenja s kojima su pravne osobe u Hrvatskoj suočene u svojem radu, uvjeti Javnog poziva su dali određenu prednost pravnim osobama čiji projekti i programi se većim dijelom ili u cijelosti provode u područjima jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti jednaka ili manja od 50% prosjeka RH, kao i onim pravnim osobama koje niti iz jednog izvora po niti jednoj osnovi nemaju osigurane prihode, već ih same moraju generirati svojim radom ili se moraju putem različitih natječaja izboriti za financiranje projekata i programa koje osmisle i žele provesti. U potonjem slučaju, pravne osobe koje su imale osigurane (veće) budžete za svoj rad trebale su financijski više doprinijeti svojim ili tuđim sredstvima za prijavljeni projekt/program.

Slijedom navedenog, od ukupno 107 pristiglih prijava, Zaklada „Hrvatska za djecu“ odlučila je (su)financirati ukupno 25 projekata i programa, koji pokrivaju različita područja potreba djece i mladih, dok je u konačnici, zbog odustajanja jedne pravne osobe, (su)financirala provedbu 24 projekta i programa u ukupnom iznosu od 1.912.261,25 kuna. Najviše projekata, točnije njih 9, Zaklada je financirala u 100 % iznosu, dok je ostatak projekata uglavnom (su)financiran u visini iznosa koje su pravne osobe po pojedinom projektu i programu zatražile, sve u rasponima usklađenim s uvjetima Javnog poziva.

Na ovaj način, podupiranjem implementacije projekata i programa osmišljenih za dobrobit djece u Hrvatskoj, Zaklada „Hrvatska za djecu“ kontinuirano pruža potporu zajednici u kojoj djeluje, dokazujući da je glas svakog djeteta jednako bitan. Iako se svaki od odobrenih projekata i programa bavi različitim temama i kategorijama djece (bolest, poticanje razvoja, prevencija rizičnog i neprihvatljivog ponašanja, uvažavanje i prihvaćanje različitosti, siromaštvo, sport i kultura, teškoće u razvoju, uređenje prostora) u svojim lokalnim zajednicama, svima im je zajedničko jedno – učiniti svakodnevicu djece i njihovih obitelji kvalitetnijom, lakšom i sretnijom. Osobna iskustva djece, kao i njihovih roditelja, ali i zaposlenika 20 pravnih osoba (više o njima možete pročitati na internetskim stranicama Zaklade u rubrici Pravne osobe) čiji su projekti zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade ugledali svjetlo dana, putokaz su kojim želimo graditi ljepšu i bolju budućnost sve djece Hrvatske te osvijestiti cjelokupno društvo o neprocjenjivom doprinosu i učinku koji provedba projekata i programa poput ovih ima na razvoj i kvalitetu života djece i njihovih obitelji.

Upravo zato smo u Zakladi „Hrvatska za djecu“ sretni i ponosni što smo (su)financiranjem 24 projekta i programa osnažili napore pravnih osoba iz različitih dijelova Hrvatske u činjenju svijeta za više od 2,500 djece i mladih boljim mjestom, a osobito one djece i mladih koji su zbog zdravstvenih prepreka možda izgubili nadu u bolje sutra. Kako bi na njihova lica vratila osmijeh i optimizam, Zaklada je u 2016. godini u ovoj kategoriji (su)financirala provedbu 4 projekta – i. Savjetovalište i psihosocijalna pomoć za obitelji i djecu oboljelu od malignih bolesti, ii. Radni terapeut, iii. Okolina odgovara na moje potrebe, iv. Škola rehabilitacije za djecu i mlade – usmjerenih na podizanje kvalitete života oboljele djece i njihovih obitelji. Svaki od njih podjednako nam je drag i važan, a naša sreća još je i veća kada vidimo s koliko entuzijazma i energije djelatnici i volonteri tih pravnih osoba svakodnevno pružaju podršku i pomoć svima koji su u te projekte i programe uključeni.

Uvjereni kako ćemo u suradnji s postojećim pravnim osobama, ali i brojnim drugim inicijatorima koji prepoznaju potrebe malih boraca, obojiti svijet duginim bojama, odlučili smo s vama, dragi čitatelji, u ovom broju newslettera, podijeliti dojmove dviju udruga čiji su projekti potvrdili da zajedničkim radom možemo postići najbolje rezultate i odgovoriti na sve zahtjeve najmlađih članova našeg društva. Stoga su naše sjajne zvijezde ovog broja newslettera udruga „Ljubav na djelu“ i udruga „Sunce“, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na predivnoj suradnji i koristima koje ostvaruju za djecu korisnike programa.

Ljubav koja budućnost kroji djelima

Život i odrastanje djece koja boluju od malignih bolesti nažalost se uvelike razlikuje od života njihovih vršnjaka jer bolest, njezino liječenje, kao i neizvjesnost koja je stalno prisutna, značajno utječu na mentalno zdravlje, fizičke sposobnosti i kvalitetu života oboljele djece, ali istovremeno i značajno utječu na sveukupno funkcioniranje i kvalitetu života njihovih obitelji.

Kada je 2008. godine, prolazeći borbu svoje jedanaestogodišnje kćeri Antonije protiv mukotrpne bolesti, zatekla neadekvatne uvjete koji su otežavali rad liječnika u Klinici za dječje bolesti Zagreb, Ljiljana Vuletić čvrsto je odlučila napraviti prvi korak na putu pružanja konkretne podrške svim obiteljima i njihovoj djeci koja su se, nažalost, zatekla u istoj situaciji. Tako je, uz pomoć svoje prijateljice, danas dopredsjednice udruge, Suzane Paše, koja je s njom i Antonijom proživljavala teške trenutke, Ljiljana osnovala udrugu „Ljubav na djelu“.

Ideja o imenu i pokretanju udruge rodila se upravo iz jedne lijepe geste koja je odredila budućnost. Naime, Ljiljana i Suzana su, u želji da na Božić razvesele djecu iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, u njihove sobe ušle uz pjesmu i poklone. Osmijesi na dječjim licima, već izmorenima od borbe kojoj se ne nazire kraj, kao i predivni glasovi ovih malih anđela koji su u tom trenutku zapjevali najljepše životne pjesme, potvrdili su im da su odabrale jedini ispravan put, znajući da je rad u udruzi njihov životni poziv.

Bio je to trenutak čiste ljubavi na djelu...

Prožeta i preplavljena snagom te ljubavi koju njezina 4 djelatnika i 32 volontera već 9 godina nesebično dijele, udruga „Ljubav na djelu“ danas je izrasla u organizaciju jedinstvenog i prepoznatljivog humanitarnog karaktera. Svakodnevno pruža sveobuhvatnu psihosocijalnu potporu obiteljima i djeci oboljeloj od malignih i kroničnih bolesti, a kako bi se podigla kvaliteta njihova života za vrijeme i nakon liječenja. Jednako tako zalaže se za podizanje kvalitete liječenja i boravka djece u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Neki od djelatnika udruge izvor neizmjerne snage i nadahnuća pronašli su prolazeći hrabro kroz svoje osobne borbe, dok mogućnost da pomognu onima koji prolaze ista iskustva doživljavaju poput poziva od Boga. Znajući koliko im je u tim trenucima potrebna podrška, nada, utjeha, pozitivne misli te vjera u pozitivan ishod, svoje priče dijele kroz zajednička druženja s roditeljima kako bi ih ohrabrili na putu do ozdravljenja njihovih najmilijih. Ne manje važno jest i istaknuti da su nekima od članova udruge upravo ovi mali borci pokazali jednostavnost života i ukazali na činjenicu da sreću čine male stvari. Svako novo pridošlo dijete i obitelj za članove udruge novi su izazov, no jednako tako i motivacija u osmišljavanju novih projekata, a čiju je važnost i neophodnost provođenja prepoznala i naša Zaklada „Hrvatska za djecu“.

Uz podršku Zaklade, udruga „Ljubav na djelu“ je u listopadu 2016. godine pokrenula program Savjetovalište i psihosocijalna pomoć za obitelji i djecu oboljelu od malignih i kroničnih bolesti, kojim se pruža sveobuhvatna psihosocijalna pomoći obiteljima i djeci izvan bolnice, koja za djecu često predstavlja izvor stresa i teških sjećanja vezanih uz dugotrajno liječenje. Kemoterapija i zračenja, nažalost, ostavljaju trajne posljedice na zdravlje djeteta, a prvi se problemi javljaju prilikom kretanja u školu i uključivanja u svakodnevni socijalni život.

Slijedom navedenog, provedba ovog programa, koji je Zaklada „Hrvatska za djecu“ sufinancirala u iznosu od 227.790,20 kuna, omogućila je da djeca nakon završetka liječenja budu uključena u terapije prikladne njihovom uzrastu. Prva skupina, koju čini ukupno 9 djece u dobi od 4 do 12 godina, uključena je u terapiju igrom i kreativnom umjetnošću, kojom se kroz igru, priču i izražavanje kreativnosti uče nositi sa svojim emocijama. S roditeljima se paralelno, 2 puta tjedno po 45 minuta, provodi psihološko savjetovanje i filijalna terapija koje za cilj imaju podučiti roditelje kako da koriste igru za poboljšanje psihološkog i mentalnog stanja djece. Kontinuirani i kvalitetan rad s teškom i kronično bolesnom djecom prepoznalo je čak 30 „onkoloških“ obitelji koje su postale dio redovnog psihoonkološkog savjetovanja. Druga skupina djece, točnije njih 13 u dobi od 6 do 17 godina, uključena je u neuro/feedback terapiju. Riječ je o najdjelotvornijoj terapiji za razvoj moždanih funkcija, poboljšanje koncentracije, smanjenje anksioznosti, lakše postizanje socijalizacije, samopouzdanja i savladavanja opterećenja koja za dijete predstavljaju povratak u normalan život i okruženje. Ne manje važno, ovim programom se svakodnevno provodi i socijalna podrška kroz izravno savjetovanje roditelja o pravima djece za vrijeme liječenja te pružanje svih oblika moralne, materijalne i financijske podrške za vrijeme liječenja djeteta u koje je na godišnjoj razini uključeno otprilike 90 obitelji.

Uz podizanje kvalitete života obitelji i djece oboljele od malignih i kroničnih bolesti, program Savjetovalište i psihosocijalna pomoć za obitelji i djecu oboljelu od malignih i kroničnih bolesti ima neosporan doprinos u izradi kvalitetnijih i sveobuhvatnijih nacionalnih strategija i politika za liječenje malignih bolesti. Razmjenjujući iskustva o maligno i kronično oboljeloj djeci, kao i potrebama njihovih obitelji, udruga „Ljubav na djelu“, u suradnji s partnerima i suradnicima, nastoji identificirati i pronaći prava rješenja za probleme pojedine grupacije onkoloških pacijenata, a sve u cilju osiguranja jednake dostupnosti terapije djeci oboljeloj od zloćudnih bolesti kroz smanjene liste čekanja. Jednako tako dostupnošću i kontinuitetom terapija smanjio bi se postotak invaliditeta djece što bi im kasnije omogućilo lakše konkuriranje na tržištu rada.

Postignuća i zadovoljstva kojima svjedočimo implementacijom ovog programa najbolje se mogu dočarati kroz izjave roditelja i djece koji u njemu sudjeluju, a koje će vas, nadamo se, ganuti i potaknuti da postanete dio stvaranja njihove ljepše i bolje svakodnevice:

„Ovdje puno pričamo i radimo svakakve stvari i jako sam uzbuđen svaki put kad dolazim. Volim kad sviramo na instrumentima ili radimo neke druge aktivnosti i najbolje mi je to što ovdje mogu podijeliti svoje probleme.“ (Mislav)

„Volim dolaziti i najviše volim ono gdje vučem kuglice u cilj. Volim kad budem sve bolji i bolji u toj igri.“ (Vito)

„Sretni smo što dolazimo ovdje i baš nam je dobro. Mojem djetetu puno znači to što dobiva pomoć ovakve vrste i mislim da mu je to jako važno za cijeli oporavak.“ (Mato P., roditelj)

„Od srca zahvaljujem svima u udruzi na cijeloj podršci koju nam pružate. Zaista ste svi divni i uživamo u svemu što se ovdje događa. Hvala vam svima na podršci svake vrste – i financijskoj i psihosocijalnoj. Puno nam to znači u ovom dijelu života.“ (Aleksandra M., roditelj)

Više informacija o radu i projektima udruge „Ljubav na djelu“ možete pronaći na njihovoj internetskoj stranici http://ljubavnadjelu.hr/ i društvenim mrežama (Facebook) http://bit.ly/2sQt0QD, (YouTube) http://bit.ly/2t0sBJI.

Sunce koje pomiče granice djece

Ne tako davne 1994. godine skupina roditelja, čija su djeca, u potrazi za primjerenim školovanjem, sigurnost i okrilje obiteljskog gnijezda u Makarskom primorju zamijenila nepoznatim Splitom i još nepoznatijim Zagrebom, ujedinila se u borbi za izgradnju zajednice koja će svim svojim članovima pružiti jednaku priliku za rast i razvoj. Vođena željom da budu istinski nositelji svjetla u svijetu koji, nažalost, često zaboravi na poteškoće i izazove s kojima se njegovi manje vidljivi članovi susreću, ova je grupa roditelja vizionara osnovala udrugu osoba s invaliditetom „Sunce”.

Neprekidno se zalažući za unapređenje kvalitete života osoba s teškoćama, u svim segmentima njihovog svakodnevnog života, udruga „Sunce“ ne samo da je razbila postojeće arhitektonske barijere, već je i pomaknula granice razmišljanja svojih sugrađana o njihovim mogućnostima i sposobnostima. Da je tome zaista tako govori i činjenica da su danas, nakon 23 godine ustrajnog djelovanja ove vodeće udruge na području Makarskog primorja, gotovo sva djeca s poteškoćama integrirana u redovne vrtiće i škole, uz pomoć asistenata u nastavi, dok punoljetne, poslovno sposobne osobe s invaliditetom, imaju pomoć i podršku osobnih asistenata.

No, ovaj značajan društveni napredak i iskorak ne bi bio moguć bez 28 vrijednih zaposlenika, kao i brojnih volontera čiji izvor svakodnevne motivacije predstavljaju upravo postignuća koja djecu s teškoćama i njihove roditelje čine ravnopravnim članovima zajednice. Upravo zahvaljujući njihovom entuzijazmu i snažnoj volji, udruga „Sunce“ promaknula se u ključnog nositelja i inicijatora brojnih projekata za dobrobit djece u zajednici u kojoj djeluje.

Sve ovo nije ostavilo ravnodušnima ni nas u Zakladi „Hrvatska za djecu“, koji djelujući svakodnevno i kao promicatelj prava i prilika djece na individualni razvoj, prepoznajemo neospornu ulogu koju udruga „Sunce“ ima u uključivanju djece s društvenih margina u aktivnosti zajednice.

Slijedom navedenog, s velikim smo zadovoljstvom 2016. godine podržali i sufinancirali provedbu projekta „Radni terapeut“ u iznosu od 98.154,93 kn, a čiji je cilj pružiti uslugu radne terapije za kojom su mnoga djeca vrtićke i školske dobi s Makarskog primorja godinama vapila. Riječ je, naime, o terapiji kojom se nastoje poboljšati psihosocijalne i motoričke vještine za ukupno 40 djece i mladih s teškoćama u razvoju uz kvalitetnu rehabilitaciju, no jednako tako i postići njihovo optimalno funkcioniranje u različitim aktivnostima svakodnevnog života, poput samozbrinjavanja, povećanja produktivnosti i kvalitetno provedenog slobodnog vremena. Unatoč brojnim izazovima, poput frustracija koje djeca osjećaju kada obavljaju manje drage i za njih teške aktivnosti te prepreka koje stoje na putu do potpunog uključivanja djece s teškoćama u redovan život zajednice, a s kojima se radni terapeuti udruge „Sunce“ susreću pri pružanju grupne i individualne pomoći svakom pojedincu u postizanju maksimalne neovisnosti i kvalitete života, napredak i osmijeh na licima korisnika kao i njihovih obitelji ono su u čemu pronalaze svakodnevnu inspiraciju te motivaciju za osmišljavanje novih i kreativnih aktivnosti, metoda i tehnika. Zadovoljstvo roditelja koji konačno više ne moraju ići u druge gradove kako bi svojoj djeci osigurali potrebnu terapiju, ali i djece, koja svaki novi sat s nestrpljenjem iščekuju, jasna su i nedvojbena potvrda velikog iskoraka i unapređenja uvjeta života lokalne zajednice koji su postignuti zahvaljujući realizaciji navedenog projekta. Ne manje važno, ovo je još jedan dokaz kvalitetne suradnje koju su udruga „Sunce“ i Zaklada „Hrvatska za djecu“ ostvarili u okviru implementacije dosadašnjih projekata, a čija misija uvijek i neosporno uključuje dobrobit djece.

Upravo zato u Zakladi „Hrvatska za djecu“ svjesni smo da se jedino prepoznavanjem i poticanjem aktivnosti usmjerenih prema izgradnji boljeg sutra u kojem će sva djeca moći imati i uživati jednaka prava, kao i sustavnim te sinergijskim djelovanjem na svim razinama društva, mogu ostvariti promjene nužne za dugoročni razvitak društva kakvo priželjkujemo.

Izjave roditelja i djece, vezano uz ovaj projekt stoga su nam posebno drage te su nam i one još jedan poticaj da, s mnogo entuzijazma i hrabrosti, i mi nastavimo dalje. Ovom prilikom dijelimo ih s vama:

„Ovaj projekt znači nam novu terapiju za našu djecu zbog kojeg ne moramo ići u druge gradove, npr. Split, jer je daleko i gužva je.“ (Ana B., mama)

„Volim najviše doći kod tete Ane zbog toga što volim pisati, crtati, slagati slagalice, igrati se i učiti vezati tenisice. Kod tete Ane je zanimljivo.“ (V.G., 7 godina)

„Volim dolaziti na radnu terapiju jer volim učiti pisati, rezati, igrati se s plastelinom i pijeskom.“ (N.M., 8 godina)

Više informacija o radu i projektima udruge „Sunce“ možete pronaći na njihovoj internetskoj stranici http://sunce-udruga.hr/ i društvenim mrežama (Facebook) http://bit.ly/2tkgUjP.

cta.jpg
facebook.png linkedin.png
www.zhzd.hr

Zaklada „Hrvatska za djecu“
Park Stara Trešnjevka 4
HR-10000 Zagreb
T: 0800 949 121
F: 01 3692 763
info@zhzd.hr