logo.png

Djeci ne trebaju dvorci i skupocjene stvari nego istinska i bezuvjetna ljubav, uvažavanje, povjerenje i oslonac. Na krilima obilježavanja dva velika i vrijedna međunarodna dana, Međunarodnog dana obitelji i Svjetskog dana roditelja, upravo ovih dana, svi zajedno imamo priliku učiniti mali korak velikim - početi mijenjati ovaj i graditi neki bolji svijet za našu djecu, za djecu Hrvatske!

Upravo zato mi u Zakladi „Hrvatska za djecu“, svjesni uloge i odgovornosti obitelji i roditelja u današnjem društvu, ali i stvarnosti u kojoj doista živimo i dišemo punim plućima, odlučili smo pokrenuti naš newsletter i sve naše lijepe, ali i manje lijepe priče, dijeliti s vama, dragi čitatelji!

Kako bismo vam se dodatno približili, poigrali smo se i s našim vizualnim identitetom pa smo od danas u novom ruhu, još jači, snažniji i odlučniji u nastojanju da ovaj svijet učinimo boljim mjestom.

Čitajući naš newsletter i vi postajete prijatelji djece, dio naše svakodnevice i naša podrška!

Posebno ćemo cijeniti svako vaše mišljenje, komentare i prijedloge temeljem kojih već danas možemo učiniti mali korak velikim za djecu Hrvatske!

… jer mnogo je još nedovršenih dječjih priča kojima zajedno, prepoznajući ih i sudjelujući u njima, možemo vratiti ili donijeti osmijeh na dječja lica!

Divider.png
2.jpg

Zašto je i koliko
važna obitelj

1.jpg

Priče naših
obitelji

3.jpg

Priče iz naše
svakodnevice

Uvodna riječ upraviteljice Zaklade
- ZAŠTO JE I KOLIKO VAŽNA OBITELJ -

Svibanj i lipanj su mjeseci koji uz proljetne ljepote donose brojne radosti, no jednako tako i mjeseci koji nama u Zakladi „Hrvatska za djecu“, ali i svim obiteljima i roditeljima, donose dva velika i vrijedna međunarodna dana – Međunarodni dan obitelji i Svjetski dan roditelja, koje obilježavamo 15. svibnja, odnosno 1. lipnja.

Uz sav naš rad i svakodnevicu posvećenu djeci, upravo ovi dani posvećeni obiteljima i roditeljima dodatno su nas potakli da naš entuzijazam i postignuća podijelimo s vama dragi čitatelji te da još jednom podsjetimo na važnost i odgovornost koju obitelj i roditelji, danas možda više nego ikad ranije, imaju u društvu. Jer ovi nas dani, unatoč svim obvezama i ponekad nedostižnim standardima koje današnji svijet postavlja kao izazove pred roditelje, podsjećaju na neprocjenjivu vrijednost i važnost koju obitelj odnosno roditelji zapravo imaju; podsjećaju nas da trebamo cijeniti sve roditelje u svim dijelovima svijeta za njihovu nesebičnu posvećenost djeci, kao i što nas podsjećaju na njihovu životnu ulogu, ponekad i žrtvu koju podnose kao roditelji kako bi odgojili čestite, kvalitetne i zadovoljne mlade osobe i omogućili im lakši i sretniji korak u život.

Obitelj je temeljna jedinica društva. Štoviše, obitelj je prva i osnovna životna zajednica u kojoj sve počinje… ili bi barem trebalo počinjati, jer upravo u obitelji, uz odgovorne roditelje pune pažnje i predanosti, dijete treba osjetiti ljubav i radost, dobiti podršku i razumijevanje, osjetiti zaštitu. Roditelji i obitelj jesu i trebaju biti djetetovo ogledalo života, utočište, mjesto na kojem uče razlikovati dobro od lošega, izvor zajedništva i bezgranične ljubavi. Obitelj ima veliku ulogu i odgovornost u poboljšanju svijeta u kojem živimo, a u ostvarivanju tih nastojanja, naši roditelji i naše obitelji nisu sami. Recept za sretnu obitelj ne postoji – postoje „samo“ roditelji koji se u svojoj svakodnevici trude, svim svojim snagama, stvoriti obitelj kao mjesto istinskih vrijednosti, lijepih uspomena i bezgranične ljubavi za svoju djecu.

Tako usađene vrijednosti i uspomene ostaju živi i vječni trag u srcima naše djece, one su poput trajnog zapisa koji ta djeca nose do kraja života i prenose ih na ljude oko sebe, kao i na svoje potomke. Pružiti djetetu lijepe uspomene na odrastanje u sretnoj obitelji, zasigurno jest i trebala bi biti želja svakog roditelja, no ponekad tome i nije tako. Upravo zato, Zaklada „Hrvatska za djecu“ želi podsjetiti sve roditelje naše djece da samo zajedničkim snagama i promicanjem istinskih vrijednosti možemo svijet, o kojem sva djeca maštaju, pretvoriti u svijet njihove stvarnosti – svijet koji je obojan tolerancijom, prihvaćanjem, nenasiljem, međusobnim uvažavanjem, svijet čije srce kuca za osmijeh svakog, ali baš svakog djeteta.

Ipak, neka djeca nemaju priliku osjetiti značenje obitelji. Takva djeca zaslužuju postati vidljiva, ali ne i obilježena. I njima netko mora ostvariti snove, dati nadu, podršku i razumijevanje.

I da, postoje i ona djeca koja nemaju sretnu obitelj, djeca koja imaju samo onu obitelj koja ostavlja duboke tragove i ožiljke u njihovim malim životima i srcima. A ona svakako zaslužuju biti dio boljeg sutra. I zato posebno na ove dane, ali i na sve druge dane u godini, ne zaboravite i takvu djecu. Mi sigurno nećemo.

Sreća naših obitelji i djece na prvom nam je mjestu, stoga smo vas, dragi čitatelji, za ovaj naš prvi virtualni razgovor odlučili razveseliti jednim iznenađenjem – našim novim ruhom, uz koje ćemo, uvjereni smo, još ugodnije i lakše surađivati, pričati naše priče i rješavati konkretne potrebe zajednice u kojoj djelujemo. I uz mnogo entuzijazma i neiscrpne energije suočavati se sa svim izazovima koje nam naša svakodnevica neizostavno donosi… čineći zajedno svijet boljim mjestom, čineći mali korak velikim!

Priče naših obitelji

Kako su na Međunarodni dan obitelji (15. svibnja i Svjetski dan roditelja (1. lipnja) obitelj i roditelji i formalno u centru pozornosti, s obzirom na to da zapravo slave svoje dane, odlučili smo s vama, dragi čitatelji, podijeliti priče naših obitelji, priče koje su ponekad daleko od očiju javnosti, ali ne i od naše Zaklade. Priče su to koje nas uvijek iznova uče da se, unatoč brojnim poteškoćama s kojima se naše obitelji svakodnevno suočavaju, tajna stvarne sreće krije u osmjesima na licima djece.

No, uz sav trud koji ulažu u izgradnju sretnog odrastanja svoje djece, roditelji ponekad nisu u mogućnosti izmamiti i/ili osigurati taj čudesan ukras na njihovim licima. Jer potrebe koje tište njihovu djecu zahtjevnije su od realnih mogućnosti, od stvarnosti koja je kod njih i više nego prisutna. Upravo zato, a kako ni jedno dječje lice ne bi ostalo bez osmijeha, Zaklada „Hrvatska za djecu“ svakodnevno osluškuje želje i potrebe djece, pomažući njihovim obiteljima da ih uspješno ispune.

Tijekom proteklog razdoblja mnogobrojne su priče dotakle naša srca, inspirirale nas i motivirale da borbu naših obitelji učinimo što lakšom, a svijet barem na trenutak razigranijim, toplijim i čarobnijim mjestom koje neće zatvarati oči pred sudbinom djece koja trpe modrice, djece koja samo žele biti zdrava ili napredovati u onome u čemu su najbolja, djece koja s bratom i sestrom žele podijeliti trenutke sreće, djece čiji će se romani čitati, a pjesme slušati... djece čije su želje ponekad nezamislive njihovim vršnjacima. Nezamislive, ali uz podršku Zaklade „Hrvatska za djecu“ i ostvarive.

Upravo ćemo zato, dragi naši čitatelji, u ovoj rubrici donositi priče naših obitelji, malih, ali jakih boraca za istinsku sreću svoje djece. Obitelji i roditelja, koji su, bez obzira na sve životne poteškoće, ostali ujedinjeni u samo jednoj želji – da ostanu obitelj.

Takve priče, dragi čitatelji, odnose se i na obitelji koje nam, unatoč okolnostima svijeta u kojem živimo, kao i izazovima koje on pred sve nas postavlja, potvrđuju da višečlane obitelji danas nisu rijetkost. Jedna takva obitelj postoji i u našem svijetu, u jednom mjestu u Dalmaciji. Sretni smo jer postoje roditelji koji se ne povode okvirima današnjeg svijeta, roditelji koji su idilu obiteljskog doma upotpunili s čak osam najdragocjenijih bisera. Zaklada „Hrvatska za djecu“ prepoznala je, podržala i nagradila snagu i entuzijazam koji se kriju u očima i istinskoj ljubavi tih roditelja, u nastojanju da budu pozitivan primjer u moru obitelji koje ponekad izgube iz vida činjenicu da je zajedništvo bitnije od materijalnosti. Ovom prilikom istakli bismo i dragu nam obitelj iz Slavonije koja je bila beskrajno sretna kada smo im omogućili da i njihova djeca budu poput svojih vršnjaka, da se pohvale novim tenisicama i torbom za školu. A ima i jedna predivna obitelj u Istri koja je, eto, baš nedavno bila presretna jer su dobili nove krevete u kojima će njihova djeca sanjati neke ljepše snove.

Sretni smo što smo dosad imali priliku ispuniti dio skrivenih želja naših obitelji i njihove djece, vjerujući da ćemo i dalje zajedno pronalaziti put kako ispuniti i preostale snove, ili potrebe, a sve kako bismo svijet ovih, ali i drugih naših obitelji, obojali dodatnim bojama sreće, šireći prave vrijednosti i na ostatak našeg društva, pa čak i svijeta. Vjerujući u obitelj i roditelje koji, unatoč teškim životnim situacijama, uistinu jesu i uvijek trebaju biti sigurna „luka“ svojoj djeci.

Priče iz naše svakodnevice

Naša je svakodnevica satkana od jedine niti kojom sve počinje i završava – bezgranične (i bezuvjetne) ljubavi prema našoj djeci. U Zakladi „Hrvatska za djecu“ svakodnevno vrijedno radi šest osoba čija srca, kad su u pitanju naša djeca, zajedno kucaju kao jedno.

Suočeni s mnogobrojnim zahtjevima koji nam svakodnevno pristižu, bez obzira radi li se o najjednostavnijim željama poput kupnje školskog pribora, pokrivanja troškova izvanškolskih aktivnosti, maturalnog putovanja s prijateljima iz razreda ili se, pak, radi o onim složenijim i manje lijepim željama, poput pokrivanja troškova za osnovne životne potrebe ili liječenja, uvijek se iznova pitamo što još možemo učiniti kako bismo odrastanje naše djece učinili sretnijim, a njihovu budućnost svjetlijom.

Svaki od zahtjeva koji dođe u naše ruke na svoj je način specifičan i izazovan i kod svakog se poštuje jasno definirana procedura, a kako bi pomoć uvijek i sukladno stvarnim potrebama i prioritetima, otišla u prave ruke. Bez obzira radi li se o izravnim potporama obiteljima ili pak potporama koje redovno dodjeljujemo i pravnim osobama putem objavljenih natječaja, niti jedan pristigli zahtjev ne prepuštamo slučaju, jer je sreća naše djece cilj kojem svi težimo i koji nas svakodnevno nadahnjuje.

U proteklih osam mjeseci na ovaj smo način uljepšali život za 661 obitelj i njihovu djecu te smo financijski podržali 24 projekta i programa pravnih osoba koje osiguravaju ljepšu i kvalitetniju sadašnjost djeci i mladima.

Slušajući potrebe zajednice u kojoj djelujemo, također svakodnevno razvijamo i naše samostalne projekte, od kojih bismo ovom prilikom izdvojili tekući projekt prehrane djece u osnovnim školama u šk. god. 2016./2017., koji se uspješno provodi u 8 hrvatskih županija i putem kojeg smo u ovoj tekućoj školskoj godini nahranili skoro 8000 osnovnoškolaca.

I tu ne mislimo stati, već želimo i planiramo nastaviti još bolje i intenzivnije. Tako s ponosom ističemo da smo broj obrađenih predmeta naše djece i obitelji podigli za čak 7 puta na razini godine dana, dok smo broj potpora dodijeljenih obiteljima podigli za skoro 5 puta na razini godine dana.

Naše su obitelji i korisnici često samohrani roditelji, obitelji s djecom s posebnim potrebama, obitelji blizanaca, trojki ili čak četvorki, mnogobrojne obitelji s mnogo djece, ali i djeca koja su se nalazila u sustavu socijalne skrbi do svoje 18 godine. Svima njima pristupamo s posebnom pažnjom jer za nas ne postoje dva jednaka slučaja. Sve njih nastojimo maksimalno podržati, koliko nam to mogućnosti dopuštaju. Njihova sreća je i naša sreća! A da je tome tako najbolje svjedoče i izjave naših djelatnica, koje su nam svima zajedno još jedna dodatna potvrda da je put koji smo odabrali pravi put i da nikada, ali zaista nikada nećemo odustati.

Radost kada novčana potpora dođe u prave ruke, ruke naše djece, ljepota je ovog posla, a činjenica da smo nekome zaista pomogli ono je što me svakodnevno motivira (Ozrenka Č.)

Divan je osjećaj kada nakon radnog dana u Zakladi, ispunjenog različitim životnim pričama, prepunih emocija, osjećaš sreću jer ti to isto radno mjesto omogućava da opet vratiš osmijeh na slatko dječje lice koje mi ispuni srce. Veselim se novom danu i novom osmijehu! (Ana Š.)

Trenutak kada vidite zahvalnost u očima onoga kome ste pomogli je trenutak vrijedan življenja.
(Ana B.)

Svakim danom jačamo i napredujemo u ostvarenju našeg primarnog cilja, a to je vratiti djetinjstvo i osmijeh na lice djece kojima je to, nažalost, uskraćeno. (Tihana)

I budite uvjereni, nećemo stati dok ne vratimo sva ukradena djetinjstva i sve osmijehe obrisane s lica naše djece. Jer upravo ta djeca, najviše od svih, trebaju odgovornu instituciju kojoj je istinski stalo, a Zaklada "Hrvatska za djecu" to doista i jest. Zbog njih uvijek gledamo prema naprijed i rastemo, svakim danom sve više. U našim srcima, a posebno našim djelima, čineći našu svakodnevicu vrijednom borbe za svako dijete.

cta.jpg
facebook.png linkedin.png
www.zhzd.hr

Zaklada „Hrvatska za djecu“
Park Stara Trešnjevka 4
HR-10000 Zagreb
T: 0800 949 121
F: 01 3692 763
info@zhzd.hr